CGM (continuous glucose monitoring) – ett spännande hälsoverktyg för att få förståelse för DIN blodsockerreglering

En av de viktigaste nycklarna till långvarig god hälsa är att ha en  blodsockernivå som ligger rätt så stabilt under dagen och inte svänger kraftigt samt inte ligger kvar på en hög nivå under lång tid efter måltid.

En blodsockerreglering ur balans kan ge upphov till svängande energinivåer, viktuppgång, svårt att gå ner i vikt, trötthet, störd sömn, humörsvängningar men det ökar också risken för t ex diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och ett försvagat immunsystem. 

Och nu är det möjligt för dig att följa DITT blodsocker i realtid via glukosmätning och få ökad förståelse för hur DIN kost, stress, träning och sömn påverkar och/eller påverkas av ditt blodsocker.

En 14-dagars glukosmätning innebär att vi tillsammans lägger upp en plan där resultatet kan ge svar på för dig viktiga frågor. Det kan t ex vara;

 • Äter du en kost som gör att du har en jämn energinivå och ett bra humör under dagen eller svänger ditt blodsocker som en berg- och dalbana och drar med sig din energi och ditt humör?
 • Kan du känna dig ‘hangry’ (hungry+angry) om du missar lunchen? Eller är du metabolt flexibel, dvs kan gå länge utan mat och använder ditt kroppsfett som energikälla vid behov?
 • Har du svårt att gå ner i vikt? Kan en mer balanserad blodsockernivå vara ett stöd för viktnedgång?
 • Hur påverkas din sömn av ditt blodsocker och vice versa? Blir ditt blodsocker så lågt på natten att du vaknar pga det du åt och gjorde dagen innan.
 • Vad händer när du snacksar (frukt, kaffe, smoothie, riskakor, nötter, godis mm mm) mellan måltider jämfört mot när du äter tre gånger om dagen? Hur ofta äter du och är det optimalt för dig?
 • Vad händer med ditt blodsocker om du tar en promenad efter lunchen?
 • Hur påverkas ditt blodsocker när du äter så mycket att du får matkoma mot när du äter tills du du är ‘lagom’ mätt?
 • Hur påverkas ditt blodsocker av din vanliga vardagsfrukost och din helgfrukost? Och för dig som inte äter frukost/fastar, vad händer då med blodsockret?
 • Blir det någon skillnad om du äter middag 3 timmar innan läggdags jämfört med 1 timme innan läggdags? 
 • Ligger ditt blodsocker under dagen inom optimala gränser på ca 4-8 mmol/l?

Upplägg och kostnad

 1. Första träffen (60 minuter) 一 Vi pratar om dina kostvanor, sömn, träning, återhämtning mm och dina mål och förväntningar.
  Därefter får du hjälp med att sätta på och igång CGM-sensorn och hur du synkar denna till din telefon.
  Vi lägger upp en plan för de två kommande veckorna så att du dels äter och lever som du brukar men också utmanar dig själv på olika sätt och förändrar dina vanor för att lära känna din biokemi. 
 2. Andra träffen (60 minuter) 一 Tillsammans diskuterar vi vilka förändringar som du skulle kunna göra som kan bidra till de hälsomål du satt upp. Kanske vill du få högre energi under dagen och undvika energidippar? Kanske vill du sova bättre eller gå ner i vikt? Du kanske har någon släkting med diabetes typ 2 och vill förebygga ohälsa genom att få en inblick i din nuvarande blodsockerreglering? Eller är du bara jättenyfiken på hur din kropp fungerar och hur du skulle kunna vrida och vända på kosten lite för att optimera din hälsa?

Du kan alltid komplettera med fler tillfällen för uppföljning och stöd.
Vi kan kommunicera via video, telefon eller ha fysiska möten på Idrottsmedicinskt Center i Malmö.

Kostnad är 2 500 kr ink moms (2 500 kr ex moms via fakturering företag) 
Obligatorisk CGM-sensor tillkommer, kostnad 900 kr ink moms 
För enstaka eller löpande möten kring kost- & hälsorådgivning är kostnaden 850 kr/tim ink moms (850 kr ex moms via fakturering företag).


Kontakt och bokning

För frågor och bokning;
– använd kontaktformuläret
– eller maila mig – carina@nutrivity.se
– eller ring 0733-537 007

Bara hör av dig om du har frågor eller vill ha mer information!


Hur fungerar kontinuerlig glukosmätning – CGM (continuous glucose monitoring)?

Såhär ser CGM-sensorn ut. Man fäster den på baksidan av armen och sensorn fungerar i 14 dagar.

En tunn nål mäter glukosnivån i den vätska som finns mellan cellerna strax under huden och sensorn mäter automatiskt glukosnivåerna varje minut och lagrar värdena med 15-minutersintervaller under 8 timmar.

Man synkar sensorn via en app i telefonen och  jag hjälper dig att analysera nivåer och trender.

Läs mer om CGM-mätning i ett inlägg från augusti 2020 och vad som hände med mitt blodsocker när jag åt sushi.