Lev ett riktigt hundliv!

Vi har skaffat hund…

Jag har inte haft hund förut, bara katt, så det är mycket att förstå och lära. Är så tacksam för mina vänner som stöttar med bra råd och tips! Tusen tack!

Det är intressant att försöka sätta sig in i hur Bella tänker och möta hennes behov när hon till exempel är rädd, när hon behöver vila, när hon behöver tydlighet.

Kring hennes skötsel så verkar det finnas några tydliga skötselråd som hela tiden återkommer och som (förutom oceaner av kärlek) kommer öka hennes chanser att förbli frisk och stark under hennes hundliv;

  • Det är väldigt noga med matens kvalitet och mängd och man ska känna på hennes lilla kropp så att hon inte får för mycket hull.
  • Hon ska inte ha ständig tillgång till mat utan äta 3 gånger per dag som valp. 
  • Hon behöver få tillräckligt med vätska.
  • Det ska finnas möjlighet till lugn och ro för återhämtning, för att komma ner i varv efter perioder av mentala utmaningar eller hög aktivitet (läs: bus och lek).
  • Adekvat mängd rörelse och utomhusvistelse efter ålder (lääängtar tills vi kan ut och gå långa promenader på stranden).
  • Ordentligt med sömn, just nu sover hon nog 18-20 timmar per dygn. 

Vänta nu…det låter ju som de områden jag jobbar med som kost- och hälsocoach; kost/näring, rörelse, sömn och återhämtning! Och råden är ju de samma! 

Vi är med all rätt väldigt noga med ’våran bästa vän’ hunden. Det är ju otänkbart att vi skulle hälla upp en coca cola i vattenskålen, eller helt enkelt strunta i att gå utomhus och låta våra hundar få utlopp för energi och nyfikenhet. Och att mentalt utmana dem är jätteviktigt och tänk om vi hade gett dem ständig tillgång till mat av tveksam kvalitet, hur hade de mått då? 

Vi ska komma ihåg att också vara ’vår egen bästa vän’, men vi lever i en omvärld som utmanar oss på många olika sätt. Ständig tillgång till energirik och söt/fet mat är svårt att motstå. Evolutionärt är det en toppen-funktion; Ät när det finns mat! Vi vet inte när vi får möjlighet nästa gång att lagra näring och energi. Men det gynnar oss inte i längden.
Och inte heller kommer ett stillasittande inomhusliv, för lite kvalitetssömn och blåljus från skärmar långt ut på natten att öka chanserna till ett friskt, starkt och långt liv.

Så upp och hoppa och rör dig funktionellt, ät mat av god kvalitet max 3 gånger per dag (under ett 12-timmarsfönster), var utomhus i solen, sov 7-9 timmar/natt och ha regelbundna sovtider och gör (gör, inte hitta) tid för återhämtning.