Läs min artikel om kostens betydelse för prestation i nya numret av Fair Play Magazine 2019!

Fair Play är Sveriges största tennisförening med strax under 3 000 medlemmar. I förra numret av Fair Play Magazine (2018) skrev Johan och Dan på Idrottsmedicinskt Center en artikel om nycklarna till att nå framgång som tennisspelare. För att vara med och kriga om de där Grand Slam-segrarna så krävs en optimering av helheten. De skrev om 6 olika fundament; vätska, näring, sömn, andning, rörelse och tankar. 

I Fair Play Magazine 2019 djupdyker jag och Dan i kosten och näringens betydelse för att optimera prestation. Då tänker vi inte bara för dig som tennisspelare vid match, utan även under träning, i skolan eller på jobbet. 


“Ju bättre kost desto bättre tennisspelare”
Prestera optimalt – på och utanför banan

Du kan läsa det nya numret digitalt här (i.m.c´s artikel är på sid 74) och en längre version av artikeln följer här nedan.

Vardagen är nyckeln

Det vi äter varje dag är vår plattform för att kunna prestera på en jämn och hög nivå, och kommer ha störst påverkan inför prestation. Vardagens kost ska stödja oss i att reparera och bygga upp våra kroppar, inte motverka dessa processer. Att minimera intag av det som drar onödig energi och som kan skapar stök, obalanser och inflammation i kroppen är alltså det vi ska eftersträva i vardagen. Och att vi tillför sådant som får oss att växa som människor på alla plan.

Tänk bara på en tomatplanta som får sol, vatten och näring jämfört mot den som inte får det. Det är precis samma med oss ⎯ ju bättre kost desto bättre tennisspelare!

Energi- och näringsoptimering

Här kommer lite konkreta tips för dig som vill kunna prestera på topp och sträva efter en riktigt hög lägstanivå.

1. Ät naturlig mat – mat utan innehållsförteckning
Naturliga livsmedel kommer per automatik näringsoptimerade genom att de innehåller kombinationer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som samverkar i kroppen. De gör verkligen rätt för namnet ‘livsmedel’ ⎯ medel för livet
Här finns t ex grönsaker, frukt, bär, nötter (naturella), kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, örter, svamp, fullkorn, baljväxter och fetare mejeriprodukter som smör och grädde. 

Mag-tarmkanalen tar emot enorma mängder information, cirka 30-40 ton mat, under en livstid. Denna information ska bakterier i mag-tarmkanalen och immunförsvaret agera på. Tänk så här: Om ett livsmedel har en lång innehållsförteckning som du själv har svårt att förstå, så har kroppen lika svårt att veta vad den ska göra med innehållet när det landar i magen. Vår mag-tarmkanal utvecklades långt innan konstgjorda tillsatser fanns. Många tillsatser kan därför ge upphov till en stress i kroppen, eftersom vår genetik inte har hängt med i utvecklingen av processade matvaror.

Kroppen förstår troligtvis hur den ska bryta ner och ta tillvara beståndsdelarna i ett äpple, men det är inte lika säkert att den är med på noterna vad gäller en påse sega råttor, sötade drycker eller drycker med sötningsmedel, kex, chips eller färdigmat som nuggets och korv.

Det kan kännas dyrt att använda naturliga råvaror, men sett från näringsvärde per krona så är det en mycket bättre investering. Och att äta det som är i säsong och närodlat blir billigare och är ju dessutom jättebra för miljön.

2. Ät det som just du mår bra av
Vilken mat mår din kropp bra av? Känn efter i magen och i resten av kroppen och hitta en kosthållning som passar just dig.

Att ha en mage i obalans är tyvärr alltför vanligt och kan dra mycket energi, innebära ett försämrat näringsupptag och ge upphov till inflammation i magen. Men det kan även skapa en stressreaktion/inflammation i andra delar av kroppen och därmed öka skaderisken. Känslighet för till exempel spannmål, mejerier, olika grönsaker och baljväxter är väldigt individuellt.

3. Sträva efter ett stabilt blodsocker
Naturliga livsmedel ger ett stabilt blodsocker vilket innebär en jämn hög energinivå. Då undviker du energidippar, humörsvängningar och förlorad koncentration.

Äter du mestadels naturliga livsmedel så undviker du effektivt att blodsockret åker berg- och dalbana. Det ska vara lätt att göra rätt! Rensa ditt hem från livsmedelsprodukter som motverkar dina prestationsmål. Hemmet ska vara fredat! 

4. Ät en varierad kost för metabol flexibilitet
Låt vardagens kost bestå av en mix av kolhydrater, fetter och protein. Då kommer du klara av att tillverka energi för både lång uthållighet och hög explosivitet.

– Ät grönsaker av alla slag, minst tre olika färger på grönsaker/örtkryddor per måltid. Kanske du kan komma upp i 25-30 olika grönsaker/örter/frukter per vecka? Eat the rainbow!
– Använd rikligt med naturliga fetter, gärna två fettkällor per måltid. Till exempel lax och avokado eller helstekt kyckling i ugn tillsammans med tapenade på oliver. Fett är en bra energikälla för uthållighet. 
– Protein är kroppens byggmaterial och är väldigt mättande. Ät protein till varje måltid och variera mycket. Köp gärna ekologiska animalier för bättre näringsinnehåll och fördelning av fettsyror. Kanske finns det någon producent i närheten som du kan köpa från? Protein kan även komma från exempelvis bönor och linser. Testa vad din mage mår bra av.

5. Tänk på att vi inte har tänder i magen
Att tugga maten ordentligt innebär att vi ger kroppen de bästa förutsättningarna att bryta ner maten ordentligt och därmed komma åt energin och näringsämnena. 

Magen ska inte behöva jobba i onödan och göra tändernas jobb. Om du inte tuggar ordentligt riskerar du att den värdefulla maten inte bryts ner ordentligt utan delvis ‘går förlorad’ rakt igenom kroppen.

6. Respektera den helande sömnen
Att äta senast 3 timmar innan läggdags är optimalt. Under sömnens 7-9 timmar ska matsmältningssystemet i kroppen vara inaktivt. Att behöva smälta mat under nattens första timmar kan störa dina sömncykler och framför allt din djupsömn. 

Matsmältningssystemet behöver cirka 12 timmars total vila varje dygn så att kroppen kan utföra viktig städning i olika system. Det innebär att om du äter frukost klockan 07 så ska middagen vara färdigäten ca klockan 19.


Mat under en tennisturnering

Vad kan närings- och energi-boosta dig? Några tips nedan;

 • Kycklinglår/hemmagjorda nuggets
 • Bananpannkakor, äggröra eller omelett 
 • Nötter och bär av alla de slag
 • Ett bra surdegsbröd, gärna med hela korn, toppat med ägg, avokado, tomat, skinka, örter
 • Poke bowl; ris, bönor, avokado och lax
 • Olika sorters frukt, gärna i säsong
 • Morot/gurka/paprika-stavar
 • Potatis/bovete/quinoa/kikärtssallad
 • Grekisk eller turkisk yoghurt
 • Hemmagjorda köttbullar eller biffar
 • Oliver och småtomater
 • Gör din egen sportdryck på vatten, pressad citron, lite honung och havssalt