En av de viktigaste nycklarna till långvarig god hälsa är att ha en blodsockernivå som ligger rätt så stabilt under dagen och inte svänger kraftigt samt inte ligger kvar på en hög nivå under lång tid efter måltid.
En blodsockerreglering ur balans kan ge upphov till svängande energinivåer, viktuppgång, svårt att gå ner i vikt, trötthet, störd sömn, humörsvängningar men det ökar också risken för t ex diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och ett försvagat immunsystem.
Och nu är det möjligt för dig att följa ditt blodsocker i realtid i 14 dagar via glukosmätning och få ökad förståelse för hur din kost, stress, träning och sömn påverkar och/eller påverkas av ditt blodsocker.
Läs mer här om upplägg och kostnad!
En 14-dagars glukosmätning innebär att vi tillsammans lägger upp en plan där resultatet kan ge svar på för dig viktiga frågor. Det kan t ex vara;
- Äter du en kost som gör att du har en jämn energinivå och ett bra humör under dagen eller svänger ditt blodsocker som en berg- och dalbana och drar med sig din energi och ditt humör?
- Kan du känna dig ‘hangry’ (hungry+angry) om du missar lunchen? Eller är du metabolt flexibel, dvs kan gå länge utan mat och använder ditt kroppsfett som energikälla vid behov?
- Har du svårt att gå ner i vikt? Kan en mer balanserad blodsockernivå vara ett stöd för viktnedgång?
- Hur påverkas din sömn av ditt blodsocker och vice versa? Blir ditt blodsocker så lågt på natten att du vaknar pga det du åt och gjorde dagen innan.
- Vad händer när du snacksar (frukt, kaffe, smoothie, riskakor, nötter, godis mm mm) mellan måltider jämfört mot när du äter tre gånger om dagen? Hur ofta äter du och är det optimalt för dig?
- Vad händer med ditt blodsocker om du tar en promenad efter lunchen?
- Hur påverkas ditt blodsocker när du äter så mycket att du får matkoma mot när du äter tills du du är ‘lagom’ mätt?
- Hur påverkas ditt blodsocker av din vanliga vardagsfrukost och din helgfrukost? Och för dig som inte äter frukost/fastar, vad händer då med blodsockret?
- Blir det någon skillnad om du äter middag 3 timmar innan läggdags jämfört med 1 timme innan läggdags?
- Ligger ditt blodsocker under dagen inom optimala gränser på ca 4-8 mmol/l?
Hur fungerar kontinuerlig glukosmätning – CGM (continuous glucose monitoring)?
Såhär ser CGM-sensorn Freestyle Libre ut. Man fäster den på baksidan av armen och sensorn fungerar i 14 dagar.
En tunn nål mäter glukosnivån i den vätska som finns mellan cellerna strax under huden och sensorn mäter automatiskt glukosnivåerna varje minut och lagrar värdena med 15-minutersintervaller under 8 timmar.
Man synkar sensorn via en app i telefonen och jag hjälper dig att analysera nivåer och trender.
Det är inte aktuellt att hela tiden försöka jämföra med klassiska blodsockermätare där man sticker sig i fingret, dessa värden kommer aldrig att vara helt de samma och det hade det inte heller varit om man stuckit sig i benet eller tagit ett blodprov.
En fungerande blodsockerreglering och en kost som inte utmanar detta känsliga system
Ett normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l fastande, stiger upp mot 8 mmol/l efter måltid och landar tillbaka till fasteblodsockernivån igen efter ca 2 timmar.
Man har ca 1 tsk socker i blodet fastande så det är inga stora mängder kolhydrater vi behöver under dagen och faktum är att kolhydrater är inte en essentiell energikälla, dvs vi överlever utan att äta kolhydrater och levern kan tillverka den lilla mängd glukos hjärnan behöver.
Äter man en kost som består av framför allt oprocessade livsmedel (livsmedel utan innehållsförteckning) samt om man inte har en rubbning i sin insulinproduktion eller lider av insulinresistens (se beskrivning av insulinresistens längre ner i texten) så kommer blodsockret inte gå över 7-8 mmol/l under dagen.
Så här ser min glukosmätning ut när jag äter min vanliga kost som till största del består av oprocessad mat och innehåller en bra mix av protein, fett och rätt så lite kolhydrater men väldigt mycket grönsaker och fibrer.
Här började jag dagen med att dricka koffeinfritt kaffe med 1 msk kollagen och 1 msk MCT-olja vid 7-tiden på morgonen, vid 8 så blev det lätt yoga och andningsövningar och kl 10 hundpromenad.
Till lunch åt jag torsk, kål, sallad och skirat smör.
Så denna rätt så ointressanta kurva/linje gör att jag har en hög och jämn energinivå under dagen. Jag är mätt, glad, pigg och humöret stabilt på topp.
Sushi till lunch…
Jag har testat mycket i matväg för att hitta en kost som passar mig bra. Olika människor reagerar olika på olika livsmedel och även med åldern så behöver man ibland justera sin kost.
Inget har påverkat mitt blodsocker så mycket som sushi. Ris i massor och socker i vätskan som riset blandas med och rätt så lite protein och fett som orkar balansera upp mängden snabba kolhydrater.
Och när jag pratade med en vän som har diabetes typ 1 så sa hon att det är få livsmedel som är så svårinställda insulinmässigt som sushi.
Och det tog rätt så många timmar att komma tillbaka till min fastenivå igen. Normalt tar det ca 1 timma efter peaken men här lugnade det sig först framåt 4-tiden på eftermiddagen. Jag hade nog mått bra av en promenad, det hade hjälpt mycket.
Så både hur högt en viss måltid/livsmedel driver upp ditt blodsocker men också hur länge det ligger förhöjt är viktig input om du vill optimera din hälsa.
Och även lutningen på kurvan är viktig, ju snabbare ditt blodsocker stiger desto större insulinfrisättning. Detta resulterar då i att ditt blodsocker kommer sjunka snabbt igen. Och desto snabbare ditt blodsocker sjunker desto starkare kommer du uppleva hungerkänslor och du letar målmedvetet efter ny energi. Kroppen får panik av en brant nedåtgående kurva och försöker desperat undvika en farligt låg blodsockernivå, vilket uppmanar dig att igen inta snabb energi som höjer ditt blodsocker och vi börjar om från början. Man blir som en marionett under sin blodsockerkurva.
Dessutom påverkas blodsockernivån under natten av svajiga blodsockernivåer dagtid, vilket i sin tur påverkar vår sömnkvalitet.
Nu tror inte jag att det är några problem om man är frisk och har en fungerande blodsockerreglering att då och då få toppar upp mot 10 mmol/l så länge det finns långa perioder utan denna typ av spikar. Och nivån blir inte så mycket högre än så hos en person med en fungerande blodsockerreglering oavsett hur mycket kolhydrater man äter, kroppen reglerar blodsockernivån mycket strängt pga att det är så toxiskt med för mycket socker i blodet.
Men att slita på detta system för ofta, det tror jag inte är bra långsiktigt.
Varför är det viktigt med en fungerande blodsockerreglering?
Med blodsockerreglering menar jag förenklat det system som gör att när vi äter kolhydrater i olika former antingen förbränner dem direkt eller att insulin utsöndras från bukspottskörteln och lagrar in energin från kolhydraterna som glykogen och överskottet som fett.
En obalanserad blodsockerreglering kan börja med att man blir lite ‘kolhydratkänslig’ och börjar få cravings efter sötsaker och tänker mycket på sötsaker och att man känner att energinivån och humöret kopplas till när man äter eller inte äter kolhydrater.
Tecken på en blodsockerreglering ur balans;
- du har cravings på bröd, kakor, sötsaker och annan snabb energi
- du blir irriterad och ‘hangry’ (hungry/angry) om du missar en måltid
- du har ett stort behov av kaffe under dagen för att känna dig pigg
- du får matkoma eller blir ofta trött efter du ätit
- du har svårt att gå ner i vikt
- ditt midjemått > höftmått
Med tiden kan man bli mer och mer insulinresistent, vilket innebär att kroppens naturliga svar på insulin inte fungerar. Det är som att cellerna som normalt släpper in glukos håller för öronen och vill inte/kan inte ta emot mer blodsocker vilket innebär att både insulin och glukos cirkulerar länge än vad som är hälsosamt i blodet.
Och så skapas en ond cirkel för om cellerna börjar bli insulinresistenta så behövs det mer insulin för att tvinga in blodsockret i cellerna vilket gör att man blir ännu mer insulinresistent.
Insulin är vårt fettinlagrande hormon så insulinresistens med ständigt höga insulinnivåer i blodet innebär att vi effektivt lagrar fett för ‘sämre tider’, speciellt kring midjan och kring buken där det är lättillgängligt. Insulin stänger alltså av fettförbränningen.
Nästa steg blir att man får kroniskt höga blodsockernivåer där bukspottkörteln inte orkar med längre, vilket innebär att man har diabetes typ 2.
Läs gärna mer om insulinresistens i tidigare inlägg – Insulinresistens = hormonell obalans som påverkar vikt, blodsockerkontroll och hjärt- kärlhälsa
CGM-mätning och analys är ett toppenbra verktyg för att skaffa sig kunskap kring sin blodsockerreglering och kunna göra förändringar för att minska sin insulinresistens och öka sin insulinkänslighet.
carina@nutrivity.se eller 0733-537007
*****
Optimera din hälsa!
Ökad energi – bättre sömn – viktnedgång – minskad risk för diabetes och hjärt- kärlsjukdom