Spännande studie – Barn med reumatism prövar låginflammatorisk kost

På Akademiska sjukhuset i Uppsala prövas så kallad låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling, för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Om studien går bra, kan det innebära större möjlighet för patienter att påverka sin egen vardag.

www.forskning.se

Vilken härlig läsning! Forskning på kostens betydelse i sin helhet, och inte bara på enskilda näringsämnen, behövs det mycket mer av.
Studien beräknas pågå fram till 2021 men redan nu ser man positiva effekter.

Vidare kan man läsa; ’Kosten består bland annat av kött, fisk, ägg, skaldjur, nötter, frukt och grönsaker, och är enligt Lillemor Berntsson (överläkare på barnreumatologen Akademiska sjukhuset) en fullvärdig kost sett till näringsinnehåll. Den är också fri från gluten och socker samt innehåller en begränsad mängd mejeriprodukter. Lillemor Berntsson menar att gluten sannolikt inte är skadligt i sig, utan det handlar om att minska mängden av vissa kolhydrater. Det kanske viktigaste med kosten är att den är fri från ämnen som uppstår när man processar mat samt fri från konsistensgivare, resonerar hon.’

Prioritera naturlig mat i vardagen = mat utan innehållsförteckning

Naturliga livsmedel stödjer oss alla i att reparera och bygga upp våra kroppar, de motverkar inte dessa processer.
Att minimera intag av det som drar onödig energi och som kan skapar stök, obalanser och inflammation i kroppen är alltså det vi ska eftersträva i vardagen. Och att vi tillför sådant som får oss att växa som människor på alla plan.

Naturliga livsmedel kommer per automatik näringsoptimerade genom att de innehåller kombinationer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som samverkar i kroppen. De gör verkligen rätt för namnet ‘livsmedel’ ⎯ medel för livet