Del 5 – Balansering av jästsvamp och IBS-symtom

Mer än att bara ’döda svamp’

Ett svampdämpande protokoll kan innehålla olika örtbaserade svampdämpande preparat, biofilmsnedbrytare och stöttande ämnen som Aloe vera, DGL, colostrum, glutamin för tarmbarriären. Detta är Del 5 i min artikelserie ’Jästsvamp i mage och tarm – orsaken till IBS?’. Vill du läsa nästa del, vilket är den sista i artikelserien, eller se hela serien samlad kan du klicka här »

Här får du generella råd för hur man kan balansera jästsvamp i mage och tarm och därmed minska IBS-symtom på ett hållbart sätt – med fokus på kost, livsstil och mikrobiomets återhämtning.


När jästsvamp har fått fäste kan det vara lockande att gå rakt på behandling – men en långsiktig strategi handlar om mer än att bara ”döda svamp”. Det viktiga är att se behandlingen som en väg mot balans.

Bildkälla: Pexels.com


 

En helhetsstrategi innefattar:

Förberedelse

Kosten är en central del i förberedelsen (se ’svampbalanserande kost’ nedan), liksom att hantera stress och återhämtning. Stress skruvar alltid upp volymen på IBS-symtom. 

Innan man startar ett svampdämpande protokoll är det klokt att säkerställa att kroppen har tillräckligt med resurser. Därför börjar vi ofta med en bred blodpanel. Detta blodprov kan visa om det finns brister på viktiga näringsämnen som järn, B12 och D-vitamin, eller tecken på hormonell eller metabol obalans. Att veta hur sköldkörteln mår är också viktigt – den påverkar både energi och tarmfunktion.

Eftersom levern får ett extra arbete när svamp bryts ner är det bra att redan från början ge lite extra stöd här, och viktigt är också status av galla och gallflöde. 

Hos vissa kan det vara hjälpsamt att först introducera en mild probiotika i ett par veckor, för att stärka den normala tarmfloran i tjocktarmen – den som på sikt är en av våra bästa försvarare mot svamp.

Tillskott som stöttar matsmältningen kan också vara hjälpsamt, saltsyra och enzymer kan vara en del av förberedelserna. 

Vi anpassar efter din historik, dina symtom och testresultat!

Svampbalanserande kost

En svampbalanserande kost är ett verktyg som kan hjälpa kroppen tillbaka till jämvikt. Tänk på det som en period av återhämtning och omvårdnad – ungefär som att stötta kroppen efter en överbelastning. Det är lika viktigt att tillföra näring som att minska belastning. Rätt mat stärker immunförsvaret, gynnar goda bakterier och hjälper tarmens barriär, men oftast är inte ’bara’ en kostomläggning tillräckligt utan en del av balanseringen.

  • Minska socker, snabba kolhydrater och alkohol
    Jästsvamp älskar socker och alkohol. När vi begränsar intaget av sötsaker, vitt bröd, pasta och andra snabba kolhydrater får svampen mindre bränsle.

  • Öka protein – kött, fisk, fågel, ägg. Ger mättnad och stabilt blodsocker.

  • Ät massor av grönsaker med låg stärkelsehalt – broccoli, zucchini, bladgrönsaker, kål, gurka, kryddor och örter. Fyll tallriken med färger och fibrer. Vissa har en utmaning med att äta fibrer och får reaktioner från magen. Vi anpassar oss efter detta. 

  • Ät bra fetter – olivolja, kokosolja, smör, ghee, avokado och i måttliga mängder nötter och frön. 

  • Ös på med örter och kryddor – vitlök, oregano, kanel, ingefära och andra som traditionellt används för att stötta matsmältningen.

  • Var varsam och lyssna på kroppen
    Alla reagerar olika. Det här är inte en ”en storlek passar alla”-kost utan en riktning. Det kan behövas anpassning efter just dina behov.

Balansera med svampdämpande protokoll

För att få balans i mikrobiomet igen kan ett svampdämpande ’protokoll’ användas. Här kan till exempel ingå:

  • En blandning av örtbaserade svampdämpande preparat som oreganoolja, vitlök, melia, olivblad,  kaprylsyra

  • Biofilmsnedbrytare för att komma åt svampen under skyddande slemlager

  • Tarmstöttande ämnen för barriär, immunförsvar som Aloe vera, DGL, colostrum, glutamin

  • Stöd för tarmrörelse/tarmmotilitet (MMC) – så att man effektivt får ut det som ’dödas av’ ur kroppen genom avföringen. 
    Läs mer om MMC här »

En generell guideline är att man följer ett protokoll ca 4-6 veckor. Märks framsteg fortsätter man eller går vidare till uppbyggnad, men om symtomen står stilla efter 4 veckor kan man behöva justera styrkan eller variera örterna. Biofilmsnedbrytare är ofta en avgörande del – ännu viktigare vid svamp än vid SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen).

Det är vanligt att uppleva någon form av ”die-off-reaktion” när svampen dämpas. Det beror på att toxiner och biprodukter från svampen frisätts och tillfälligt belastar kroppen. Symptomen kan variera i både intensitet och längd och kan innebära huvudvärk, trötthet, influensaliknande känsla eller lätt feber.

Vid svamp kan die-off pågå i dagar men ibland även i veckor. Ofta kommer reaktionen inom 1–3 dagar och brukar avta efter cirka 4–6 dagar, men för vissa kan det ta längre tid. Här är det viktigt att ta en sak i taget, backa vid behov och fasa in långsamt
Die-off kan vara en signal att ‘avdödningen’ är påbörjad, så det kan vara en positiv signal, även om man inte just då känner sig så positiv.

Målet med detta steg är att dämpa ner svampen, medan nästa steg handlar mer om att bygga upp en frisk och stabil tarmflora.

Uppbyggnad

När svampen har dämpats är nästa steg att bygga upp tarmen och stärka kroppens egna skydd. Det här är avgörande för att svampen inte ska växa tillbaka och för att skapa långsiktig balans.

  • Tarmstöd – Näringsämnen som glutamin och aloe vera kan ge näring till tarmens slemhinna och bidra till läkning och återhämtning, även väva in kött- eller benbuljong i vardagskosten. 

  • Växtbaserat stöd – Pau d’Arco är ett traditionellt örtte som ofta används vid svampobalanser. Om du gillar te kan en kopp om dagen vara ett milt och behagligt tillskott.

  • Probiotika och fermenterad mat – För att stärka den goda tarmfloran kan man använda en probiotika med t ex Lactobacillus- och Bifidobakterier.
    Ett alternativ eller komplement är introducera probiotisk mat sakta, till exempel surkål (som Tistelvind). Ta gärna 1-2 matskedar surkål vid måltid som ett naturligt tillskott. 

    Lyssna också gärna på podden Hälsosnack: 295 Jesper Lindström – Från kål till supermat – Fermenteringens kraft! Min vän Häla intervjuar Jesper Lindström, som äger Tistelvind 

    Hemgjord kefir är också ett fint alternativ – börja med 1 tesked och öka successivt upp till 1–2 dl per dag om magen känns bra. Här kan jag rekommendera Facebookgruppen Kefirgryn! En Svensk Kefirgrynsdelningssida

  • Naturliga syror
    Äppelcidervinäger med ”moder” (t.ex. från Kung Markatta eller Bragg) kan stödja matsmältningen. Ta gärna 1 msk i ett glas vatten, stilla eller bubblande, i samband med måltid.

  • Kaprylsyra
    Finns naturligt i kokos och kan fås genom MCT-olja, eller ren C8-olja. Den kan användas i t.ex. vinägrett eller ringlas över mat, ca 1 msk per dag.

Nästa steg – förebygga

När balansen börjar återvända och det svampdämpande arbetet är gjort, kommer nästa viktiga steg: att hålla resultaten på lång sikt. För att inte hamna i samma obalans igen behöver kroppen få rätt förutsättningar – genom mat, livsstil och stöd för tarmfloran.

Det handlar alltså inte bara om att bli av med svampen här och nu, utan att skapa en miljö där den inte längre kan ta över. Det är precis här förebyggandet kommer in – som ett naturlig nästa steg och fortsättning på balanseringen. Du kan läsa mer om detta i den sjätte och sista delen i min artikelserie ’Jästsvamp i mage och tarm – orsaken till IBS?’
Del 6: Förebygga jästsvamp och IBS-symtom »

Vill du ha stöd på vägen?

Har du frågor om jästsvamp eller behöver hjälp att förstå dina IBS-symtom?

👉 Läs mer om mina tjänster »
👉 Boka ett kostnadsfritt introduktionssamtal »
👉 skicka meddelande till mig via kontaktformuläret »
👉  eller maila mig – carina@nutrivity.se