Del 3: Orsaker till svampöverväxt och IBS

När jästsvamp får växtläge – riskfaktorer för t ex Candida

Bild som visar riskfaktorer och orsaker för svampöverväxt och Candida. Vilket i sin tur kan ge IBS. Hormonella förändringar, antibiotika, steroider, okontrollerad diabetes och ett försvagat immunsystem. Detta är Del 3 i min artikelserie ’Jästsvamp i mage och tarm – orsaken till IBS?’. Vill du läsa nästa del eller se hela serien samlad kan du klicka här »

Här tittar vi på de vanligaste orsakerna till att jästsvamp får fäste och börjar växa och ta över i mage och tarm, med IBS-symtom som följd.


Jästsvamp som Candida är en naturlig del av vår mikroflora, men ibland kan den växa för mycket. Ofta är det inte en enda orsak, utan flera saker i kombination, som gör att svampen får chansen att växa till – t ex i tarmen, munnen och underlivet.

Tillsammans kan vi bena vi ut vad som kan ha varit riskfaktorer och orsaker för just dig och jobba med att balansera och därefter långsiktigt förebygga ny obalans av jästsvamp.

Bild från https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5019-vaginal-yeast-infection


 

Medicinska faktorer som kan påverka

  • Antibiotika – Kan minska tarmens och underlivets goda bakterier och öppna plats för svamp.

  • Sänkt immunförsvar – Svagare försvar gör att Candida kan bli opportunistisk.

  • Högt blodsocker – Diabetes kan göra att mängden socker i urinen, saliv och slemhinnor kan öka och okontrollerad diabetes kan försvaga immunsystemet.

  • Hormonell obalans – Hormonella skiften som graviditet, intag av p-piller, klimakteriet, kan öka risken, särskilt i vaginalområdet.

  • Kortison och magsyraneutraliserande mediciner – Immundämpande, vilket underlättar överväxt. T ex astmapatienter som inhalerar kortisonsprej har större risk för candidainfektion i svalg och munhåla. Ökat magsäckspH kan minska den naturliga barriären mot mikrober och bidra till överväxt i tunntarmen.

Kost och näring spelar roll

  • 🍬 Socker och raffinerade kolhydrater – jästsvampens formskifte
    När vi äter mycket socker och snabba kolhydrater får Candida inte bara mer ”bränsle” – den kan också byta skepnad. Från att vara en stillsam jästcell kan den övergå i en mer aggressiv form med långa utskott (hyfer) som lättare fäster vid och stör tarmens slemhinna. Det gör att svampen kan ta mer plats och bidra till symtom och obalans i mikrobiomet.
  • Alkohol – Kan påverka både tarmfloran och immunförsvaret.

  • Näringsbrister – Till exempel D- och A-vitamin, zink, magnesium, B-vitaminer och omega-3 är viktiga för ett starkt immunförsvar och en frisk tarmbarriär.

Livsstil och stress

  • Kronisk stress (‘gut-brain axis’) – Dålig sömn, emotionell stress eller hög arbetsbelastning kan påverka blodsockernivåer, tarmhälsa och immunförsvar negativt.

  • Överdriven hygien – Kan störa hud och slemhinnors naturliga mikroflora. Och tänk på att t ex näsandning hjälper till att skydda det orala mikrobiomet.

Tarmmiljön är avgörande

  • Låg mångfald i tarmfloran – Mindre konkurrens gör det lättare för svampen att växa.

  • Läckande tarm – Ökad genomsläpplighet kan trigga inflammation som gynnar svamp.

  • SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) – Cirka 40 % av SIBO-patienter har samtidig SIFO (Small Intestinal Fungal Overgrowth). SIBO kan bland annat hämma tarmmotoriken och därmed öka risken för Candida-överväxt.


 

Nästa steg – vill du ha stöd på vägen?

Har du frågor om jästsvamp eller behöver hjälp att förstå dina IBS-symtom?

👉 Läs mer om mina tjänster »
👉 Boka ett kostnadsfritt introduktionssamtal »
👉 skicka meddelande till mig via kontaktformuläret »
👉  eller maila mig – carina@nutrivity.se