I Sverige lider idag över 1 miljon (!) personer av IBS, Irritable Bowel Syndrom, vilket är en funktionell mag- och tarmstörning som kan vara mer eller mindre begränsande i vardagen. Det kan finnas rubbningar i hela eller delar av mag-tarmkanalen, det vill säga matstrupe, magsäck, tunntarm, tjock- och ändtarm.

En majoritet av de som lider av IBS har troligtvis SIBO men man kopplar även SIBO till andra systemiska besvär genom den inflammation och ökad permeabilitet i tarmslemhinnan (även kallat läckande tarm) som kan uppkomma av SIBO. En försämrad barriärfunktion kan innebära ett försämrat näringsupptag samt att ämnen som inte ska finnas i blodet börjar läcka ut från mag-tarmkanalen och signalering kring inflammation ökar i kroppen. 

Detta kan medföra ökad trötthet och försvagning av muskulatur p g a att vår energiproduktion i mitokondrierna påverkas. Den ökade mängden pro-inflammatoriska signalämnen kan också passera blod-hjärnbarriären och genom en kaskad av inflammatoriska processer leda till hjärntrötthet, depression och migrän men man har också sett en mycket stark korrelation mellan rosacea och SIBO.

Ett SIBO-test är ett bra komplement till ett avföringstest för att se om det finns ökat antal bakterier som normalt inte finns eller förändring av förekommande bakterier i tunntarmenen som kan orsaka besvär. I tunntarmen ska det inte finnas lika mycket bakterier som i tjocktarmen utan där ska matsmältning och näringsupptag ske.

SIBO – symtom

De primära symtomen vid SIBO är:

 • Uppblåst mage, ofta kopplat till måltid och som ökar över dagen
 • Rapningar
 • Gaser
 • Magsmärtor
 • Magkramper
 • Förstoppning
 • Diarré

SIBO – orsak

Vad som orsakar och underhåller SIBO i grunden är idag oklart, men det finns ett antal riskfaktorer:

SIBO – vätgas, metan eller svavel?

SIBO-testet ger svar på om det finns förhöjda nivåer av vätgas eller metangas i tunntarmen. Vätgas är ofta (men inte alltid) korrelerat till diarré och metangas till förstoppning.

Gaserna produceras av bakterier i tunntarmen så antingen finns en överväxt av vätgasproducerande bakterier eller metangasproducerande bakterier. Då metangasproducerande bakterier livnär sig på vätgas så kan efter behandling av metan-SIBO ökade vätgasnivåer dyka upp. 

Det finns i Sverige idag inget test för att detektera svavel, men då det nyligen lanserats i USA (våren 2021) förväntas möjligheter till test av svavelgas finnas inom kort. Om man i testresultatet ser en sk ’flat line’ kurva så är detta en indikation på att överväxt av svavelproducerande bakterier finns i tunntarmen. 

Se exempel på testrapport: SIBO Lactulose – testrapport

SIBO – Hur går testet till?

SIBO testkitVätgas och metangas testas i utandningsluft och du gör tio olika utandningstester under loppet av tre timmar. Testet startar med ett baseline utandningstest, därefter dricker man en lösning innehållande lactulose (OBS! ta inte detta test om du är överkänslig mot laktos, då finns annat test där man använder glukos) vilket följs av 9 utandningsprov var 20e minut för att följa gasbildningen i tunntarmen och i tjocktarmen. 

Testerna och instruktioner skickas hem till dig efter beställning. Du hämtar ut testkitet på DHL utlämningsställe, tar provet hemma hos dig i lugn och ro och skickar sedan in det för labbanalys med DHL i ett adresserat kuvert som medföljer testkittet. 

SIBO – Behandling

Behandling av SIBO görs med en kombination av;

 • Örter och andra växtbaserade livsmedel med antibakteriella egenskaper som vitlök, oregano, berberine
 • Övriga tillskott
 • Stresshantering
 • Lugn till måttlig fysisk aktivitet
 • Individanpassad kosthållning
 • Prebiotika, probiotika, matsmältningsenzymer och andra stöttande tillskott
 • Prokinetics för att stimulera MMC

SIBO test – Kostnad

220 euro (EUR) + 17 euro i frakt.

Vid beställning av GI Map + SIBO är kostnaden 495 euro + 17 euro i frakt.

Kostnad för analys och genomgång av testresultat tillkommer.

SIBO test – Kontakt

För frågor och bokning;
– använd kontaktformuläret
– eller maila mig – carina@nutrivity.se
– eller ring 0733-537 007

Bara hör av dig om du har frågor eller vill ha mer information!