MMC och IBS/SIBO – låt tarmarna vila och städas rena och fina

Mag- och tarmkanalens rörelser och rörlighet har till uppgift att blanda, sönderdela och transportera föda och är sannerligen ett mirakel av komplicerad kommunikation mellan nervsystem, muskler, signaler kring pH, fettsyror, hormoner, enzymer mm.

MMC (migrating motor complex) under fasta är regelbundet utlösta muskelsammandragningar som går från magen och vidare genom tarmarna och som  medför att tarmsystemet regelbundet töms på t. ex. större, icke nedbrytbart material såsom fibrer. MMC avstannar vid intag av föda men under fasta så sker muskelsammandragningarna var 90-120 minut (oftare under natten) och varar i några minuter. 

MMC är viktigt för städning mellan måltider så att inte mat stannar av i tunntarmen och blir föda för bakterier som inte ska finnas där (alternativt inte finnas där i så stor mängd). Ett väl fungerande MMC motverkar att bakterier i tjocktarmen tar fäste i nedre delen av tunntarmen och problem med MMC kan vara en av orsakerna bakom SIBO (bakterieöverväxt i tunntarmen), vilken i sin tur är en av de största bovarna bakom IBS.  

Hur kan man stödja sitt migrerade motorkomplex?

  • Låt magen och tarmarna vila 4-5 timmar mellan måltider så har MMC en chans att städa riktigt rent och fint. Minska på mellanmål, drick bara vatten mellan måltider. 
  • Stress försämrar MMCs funktion. Det finns ett hormon (CRF) som är centralt vid stress och som binder det till en receptor i hjärnan som förändrar nervsignalleringen som styr MMC. Läs gärna denna artikel kring stress och SIBO av Chris Kresser.
  • Stress triggar även kortisolutsöndring vilket gör att blodsocker frisläpps med blodsockersvängningar som påföljd. Blodsockersvängningar främjar i sin tur en mer frekvent hunger, större sug och därmed ätande under dagen vilket motverkar att MMC sätts igång regelbundet.
  • Om du har ett stillasittande arbete så rör på dig regelbundet, ta en bensträckare var 30e minut för att kicka igång magen och tarmarna (och resten av kroppen).  

Publicerad i Hälsa, Mage- tarm, Rörelse, StressMärkt , , ,