Tejpa munnen på natten?!

[2019-01-18] 
Har du alltid ett glas vatten vid sängen? Är din mun ökentorr när du vaknar på morgonen? Snarkar du? Eller vaknar du för att du måste kissa eller dricka?

Orsaken kan vara att du andas med munnen och inte med näsan under natten och att sova med öppen mun skapar en obalans mellan syre och koldioxid och orsakar lätt hyperventilering, vilket leder till syrebrist och orolig sömn.

Hur galet och hotfullt det än låter så något som definitivt är värt att prova är att helt enkelt tejpa munnen när du sover för att endast andas genom näsan.

Första nätterna kan kännas jättemärkliga och man kan vakna och bara vilja få bort tejpen. Och blir du jättestressad bara av tanken på att tejpa munnen på natten, gör det inte. Börja då istället med att tejpa munnen på dagtid, exempelvis en kvart om dagen, för att vänja dig och känna dig trygg med tejpen och det förändrade andningsmönstret. 
Och om du känner att näsan är täppt när du går och lägger dig, så kan den klarna upp inom några minuter så du kan andas bra.

Ge det ett försök! Många upplever att man vaknar piggare, sover lugnare, inte vaknar på natten och behöver mindre sömn eftersom du sover effektivare. Du kan t ex använda vanlig kirurgtejp som finns att köpa på apoteken och om tejpen känns för klistrig så lägg den mot kudden eller mot handen ett par gånger så att klistret minskar litet. Tejpa minst en vecka, eller allra helst fyra veckor innan du utvärderar.

En av Nutrivitys tjänster är 28-dagars andningsträning, för dig som vill ha kunskap och coaching för att förbättra dina andningsvanor och uppleva alla de goda hälsoeffekter som är kopplade till en balanserad andning.