Koffein, avgiftning och CYP1A2-genen

Har du snabb eller långsam omsättning av koffein i levern?

Det finns ett antal gener som producerar enzymer som är extra viktiga för den avgiftning som sker i levern, dvs för de processer som innebär att kroppen kan göra sig av med giftiga ämnen på ett bra och stabilt sätt.

En av dessa gener heter CYP1A2 och är genen för det enzym som bär huvudansvaret för nedbrytning av koffein och beroende på variant av denna gen så kan du ha en snabb eller långsam omsättning/metabolism av koffein i levern. Så ungefär hälften av befolkningen bryter ner koffein långsammare än andra hälften vilket innebär att koffein dröjer sig kvar längre i blodet hos ca 50% av oss.

Koffein – hälsa eller ohälsa?

Det finns inga entydiga forskningsresultat kring koffeinets hälso- eller ohälsoeffekter men det finns studier som kopplar koffeinintag till t ex minskad risk för hjärt- kärlsjukdom, depression och Parkinsons. 

Men om man är väldigt väldigt stressad, lider av utmattningssyndrom, har en känslig magen, högt blodtryck eller om du vet eller anar att du omsätter kaffe långsamt (t ex att din sömnkvalitet påverkas eller att du får hjärtklappning och blir darrig när du druckit kaffe) så kan det vara klokt att minimera intaget eller begränsa till morgonkaffe.

Koffein stannar länge i kroppen och har en halveringstid på ca 5-6 timmar vilket alltså är den tid det tar för att bli av med hälften av koffeinet. Sedan tar det ytterligare 5-6 timmar att bli av med hälften av det vilket innebär att om du dricker kaffe vid lunch så har du ca 25% av koffeinet kvar i kroppen vid läggdags. Har vi dessutom gener som gör att vi är långsamma på att bryta ner koffein, så blir effekten ännu värre. Så det låter troligt att kaffe påverkar allas vår sömnkvalitet, mer eller mindre, även om man inte tycker att man känner av det. Och det är troligtvis få som känner att de sover alldeles för gott och alldeles för mycket. 

Kaffe-tips

  • Kaffe innehåller bra antioxidanter men köp gärna ekologiskt kaffe. Kaffe är ett hårt besprutat livsmedel och vår lever har nog att göra med att bryta ner själva koffeinet. 
  • Kaffe är vätskedrivande så tänk på att även dricka vatten. Vatten är väldigt viktigt för cell- och hjärnhälsa.
  • Koffeinfria alternativ är örtte och rött te (rooibos).
  • Koffein är ett godkänt kosttillskott men fram till 2004 var det dopingklassat pga dess prestationshöjande effekt. En del tycker att kaffe ger en liten prestationsförbättring vid högintensiv träning.
  • Drick inte energidrycker. Dels för att innehållsförteckningen är väldigt svår att förstå (vilket innebär att man kanske inte ska köpa produkten), dels för att framför allt barn och ungdomar kan reagera väldigt olika starkt på koffein bl a i kombination med träning och påfrestning på hjärtat och till slut för att de flesta energidrycker innehåller artificiella sötningsmedel vilka är neurotoxiska kemikalier som kan förstöra vår viktiga tarmflora och ge samma sötsug som socker. Läs mer om olika sötningsmedel här