Miljövänliga påsar och tankar kring nyhetsrubriker och studier

Att plocka grönsaker och frukt i lösvikt i tygpåsar/nätpåsar istället för engångspåsar i plast är ett toppenalternativ för miljön.

Ta med ’flergångspåsar’ till affären när du handlar och hitta en bra metod för att inte glömma dem avigt och rätt, vilket kan vara nog så jobbigt 🙂

Jag använder OMOM i eko-bomull och tycker att de funkar bra, men det finns många olika märken och varianter.

Vi ska tipsa varandra om olika bra sätt att minska miljöpåverkan istället för att döma varandra. Och var kritiskt granskande till löpsedlar och studier som framhävs i medier kring både miljö och hälsa. Många gånger lämnar både forskningen och vetenskapsjournalistiken kring dessa mycket i övrigt att önska och miljö-och hälsorubriker säljer som smör i solsken.

Frågor man alltid kan ställa sig kring nyhetsrubriker är t ex;

  1. Verkar detta vettigt?
  2. Vem har sponsrat en eventuell studie som man hänvisar till?
  3. Vilken metodik har använts i denna studie, vilka grupper har studerats och är det en studie på djur eller människor? Detta får bli ett separat inlägg så småningom, men man kan dra otroligt märkliga slutsatser i studier om man bara tittar på samband mellan variabler istället för om en ändring en i variabel direkt påverkar en annan variabel vilket är den gyllene standarden inom forskning, men både svårt och dyrt att genomföra. Så då får man gå tillbaka till punkt 1 och ett klassiskt exempel finns i bilden nedan där det finns ett väldigt starkt samband mellan skilsmässor och konsumtionen av margarin. Och här kan ju sunda förnuftet träda in, men det är inte alltid så lätt att se igenom så här får vi hjälpas åt.
Starkt samband, men mängden margarin man äter i USA påverkar nog inte antal skilsmässor i Maine