”An apple a day keeps the doctor away”?

[2019-01-22]
Det ligger absolut en del sanning i det gamla talesättet från 1800-talet. Äpple är ett fantastiskt livsmedel och vi har många goda svenska sorter. Kokar man äppelkompott så frigörs fibertypen pektin från skalet och pektin är bra för magen och tarmarna bland annat eftersom tarmbakterien Akkermansia muciniphila gillar pektin. 

Det är svårt att ha en stabil mage utan Akkermansia, det är troligtvis den viktigaste bakterien för tarmarnas slemhinna och hög förekomst av denna tarmbakterie kan t ex också kopplas till hälsosammare metabol status hos överviktiga och feta personer [1]. Det är inte bara Akkermansia som tycker om äpplen, även mer kända bra bakteriesorter som Bifido och Lacto har i mindre studier setts öka i antal vid intag av äpplen vid mild/måttlig dysbios (obalans i tarmens ekosystem) [2].

Maten vi äter är grunden för en god hälsa, mat är vårt bränsle och när vi äter händer det massor av saker i kroppen med start redan i munhålan. Förutom energi behöver vi via maten få i oss näringsämnen i form av t ex vitaminer, mineraler och fibrer samt antioxidanter för att balansera immunförsvaret. I färgen hos frukter och grönsaker finns antioxidanter i form av fytokemikalier, olika färger innehåller olika fytokemikalier vilket innebär att man ska äta av hela färgpaletten. Eat the rainbowvarierat är viktigt


Äppelkompott

Välj en svensk lite syrlig äppelsort som du tycker om. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i en gryta. Gör en stor omgång så att det räcker några dagar, det går åt snabbt, jag lovar!

Häll på vatten upp till ca 2/3 av äpplena och tillsätt kanel efter smak. Tänk på att använda äkta kanel, Ceylonkanel (kanelen dämpar äpplets insulinhöjande effekt något). Tillsätt lite eko-russin om du vill ha lite sötma. 

Koka äpplena mjuka utan lock, ca 15 minuter och rör om då och då.

Perfekt som mellanmål när barnen kommer hem från skolan. Servera med t ex vispgrädde med lite vaniljpulver tillsatt eller tillsammans med turkisk eller grekisk yoghurt. Eller bara som det är, lite ljummet.


  1. http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/07/Tarmbakterie-kopplad-till-battre-metabol-halsa-hos-overviktiga/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20304079