Finns det stor variation så äter vi mer – Sensory-specific satiety, en evolutionär naturlig drift

Har du märkt att man ofta äter alldeles för mycket när man äter buffé? Delvis kan det ju bero på att man vill ha valuta för pengarna men det kan också vara p g a ett fenomen som heter sensory-specific satiety och som gör att om det finns stor variation så tenderar man att äta mer.

Sensory-specific satiety har genom tiderna troligtvis varit väldigt viktig för vår överlevnad genom att via hjärnan styra en naturlig drift att äta varierat istället för ensidigt för att minska risken för näringsbrister. När det finns något nytt som kittlar vårta sinnen, då passar man evolutionärt på att äta eftersom man inte vet när man får denna möjlighet igen.

Men idag finns det oändligt med variation överallt. Titta bara på hur många smaker och varianter livsmedelsproducenterna har tagit fram vad gäller t ex kex, kakor, glass och snacks, dessa varor upptar många många hyllmetrar i mataffären. Så det som tidigare varit evolutionärt superviktigt kan idag lägga fälleben för vår hälsa genom att skapa och underhålla att vi överäter vilket är en stor stress för kroppen. Och gissar vi att producenterna av dessa varor känner till detta och vet hur svårt för oss det är att motstå?

Ny smak – förnyad aptit!

Sensory-specific satiety innebär i stora drag att man får en gradvis minskad aptit och ökad mättnad om man konsumerar en specifik typ av smak (det är framförallt smak men också t ex doft och textur som spelar roll) och att man får förnyad aptit om man exponeras för en ny smak.
Så om man befinner sig på en plats där det finns stor variation av smaker så finns där massor som kan trigga igång våra smaklökar om och om igen, t ex vid en buffé.

Detta fenomen förklarar också hur vi helt oförklarligt har plats för en söt dessert efter att precis ha känt oss totalt proppmätta efter en härlig huvudrätt.

Ålder är en faktor som påverkar sensory-specific satiety. När man åldras så verkar behovet för nya smaker minska, vilket evolutionär är helt logiskt.

Gå emot evolutionen eller ändra sin omgivning?

Istället för att försöka gå emot evolutionen och drifter som vi genetiskt bär på så tror jag att det är lättare att förändra sin omgivning. Omgivningen är dock inte heller lätt att ta sig an, vi exponeras konstant av en uppsjö och överflöd av olika ’livsmedel’ vilket triggar igång djupa instinkter. Men man kanske kan;

  • undvika bufféer av typen ’ät så mycket du vill’.
  • minska variationen av framför allt näringsfattiga varor med högt energiinnehåll hemma i kyl och skafferi. Minska på valmöjligheterna och det blir lättare att inte överäta.

Stöd och råd?

Om du är nyfiken på och vill ha stöd kring kost och hälsa så kontakta gärna mig på carina@nutrivity.se eller 0733-537007 så kan vi ta fram ett upplägg baserat på dina hälsomål.
Jag finns på Idrottsmedicinskt Center, Trollenäsgatan 2 i Malmö.