Ge blod – rostskydda kroppen, öka din insulinkänslighet och rädda liv

Järn är ett mineral som bl a behövs för att producera röda blodkroppar och järn är essentiellt i många fysiologiska processer i kroppen såsom syretransport och energiproduktion.
Det pratas mycket om järnbrist men mindre om att man kan ha överskott av ansamlat järn i kroppen, iron overload. För mycket ansamlat järn i celler och vävnader (i bukspottskörteln, levern, hjärtat, hjärnan, leder mm) kan dock vara skadligt och associeras t ex till utveckling och/eller underhåll av metabol ohälsa som insulinresistens och diabetes typ 2.

Andra ohälsotillstånd som associeras med högt järn är benskörhet, artros, högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom bara för att nämna några, och orsaken till denna stora mängd kopplade ohälsotillstånd beror bland annat på att att överskottsjärn ökar bildandet av fria radikaler, ämnen som ökar den oxidativa stressen i kroppen, och som kan ge cell- och vävnadsskador och bidrar till åldrande. Kroppen rostar på insidan.

Vad orsakar ansamling av järn?

Orsak och verkan kring ansamling av järn är inte klarlagd men det finns en vanlig genetisk komponent (familjär hemokromatos som förmodligen är underdiagnostiserad) som ger förhöjd järnansamling men man kan också lagra på sig järn genom stora obalanser avseende vitaminer och mineraler i kroppen på grund av t ex kosttillskott eller en obalanserad kost, för mycket alkohol och som vanligt finns det en ålderskomponent (eftersom kroppen inte kan göra sig av med överskottsjärn) och en stresskomponent inblandad.

Vilka symtom kan man få?

Symtom på högt järn kan vara stor trötthet, ledvärk, hjärtklappning, depression mm vilket är rätt ospecifika symtom som gör att det kan vara svårt att få rätt diagnos. Om man har någon form av metabol ohälsa eller problem inom hjärta/kärl så kan det vara värdefullt att göra ett blodtest innehållande en hel järnpanel inkluderat t ex transferritin för att få reda på sin järnstatus.

Ge blod! Den bästa strategin för att minska ansamlat järn?

Det finns många saker man kan göra för att minska risken för att ansamla järn och några av dessa är att undvika stora mängder alkohol och socker, inte äta järnberikade kosttillskott i onödan, utöva någon form av stresshantering, äta oprocessad mat av god kvalitet och rikligt av närodlade grönsaker för att få en bra balans av vitaminer och mineraler i kroppen och boosta den med antioxidanter.

Men det som verkar ge störst effekt verkar vara att lämna blod 2-4 gånger per år, frekvens beroende på kön, ålder mm. Och för kvinnor blir det viktigare från klimakteriet då menstruationer avtar.

Och när man väl har fastställt höga nivåer av ansamlat järn så behandlas det antingen genom att tappa kroppen på blod eller genom att ta ett läkemedel som binder till järn och tar bort det från kroppen. Det försvinner alltså inte av sig själv tyvärr.

Läs mer om järnöverskott, diabetes och hjärt- kärlsjukdom i den här artikeln eller lyssna i 30 min på en presentation från Ancestral Health Symposium 2018.

Iron Behaving Badly: The Role of Iron Overload in Metabolic Disease
https://chriskresser.com/iron-behaving-badly-the-role-of-iron-overload-in-metabolic-disease/