Det finns ingen innehållsförteckning på vin – nyfiken på naturvin?

Vin är undantaget från kravet på innehållsförteckning. Medan matbutikens varor måste ha innehållsförteckningar, slipper vin och andra drycker med mer än 1,2 procent alkohol detta (med undantag av sulfit), på grund av ett omstritt undantag i EU:s förordningar. 

Det finns 63 olika godkända tillsatser i vin (t. ex. druvjuice, jäst med smakprofil, socker, ekchips, stabiliseringsämnen) som får användas i konventionellt vin (45 i ekologiskt vin), utan att det ska redovisas och tillsatserna påverkar t. ex. smak, färg, doft och hållbarhet. 

Ovan bild är hämtad från bondenovinet.se (vinsnaturels.fr) och illustrerar bra vilka tillsatser som kan finnas i konventionellt, ekologiskt (det gröna lövet), biodynamiskt och naturligt vin (med lite eller inget tillsatt sulfit).

En illustration på svenska från naturvinsguiden.org finns här  – Naturvinsaffisch – naturvinsguiden

Naturvin

Motsatsen till vin med en mer eller mindre mängd tillsatta ämnen under tillverkningen kallas naturvin. Liksom ekologiskt vin görs det av obesprutade druvor, men dessutom måste det få jäsa på naturlig väg och får inte tillföras några tillsatser utöver en begränsad mängd svavel.

Någon tydlig fastslagen märkning för naturvin finns dock inte ännu men även om området naturvin är en gråzon så tänker jag att ju färre tillsatser desto bättre för den långsiktiga hälsan. Det är ju inte så att vi får i oss en för liten mängd tillsatser på dagsbasis och många naturvinsproducenter jobbar även med biologisk mångfald i vingården vilket är positivt för miljön och något som man gärna gynnar. 

Nyfiken på naturvin?

Vill du lära dig mer om naturvin? Jag var på vin- och ostbaren Julie på Gamla Väster i Malmö igår och såg att de har spännande onsdagsprovningar t. ex. 21 augusti kring naturvin – http://juliemalmo.se/ 

Läs mer om naturvin på Naturvinsguiden. Naturvinsguiden har utvecklats av Björn Bernhardson och Eric Nilsson och drivs av den oberoende och ideella konsumentorganisationen Äkta vara