Magnesium – ett mirakelmineral? Upgrit Talks avsnitt 04

Magnesium är ett grundläggande mineral för människokroppen och ingår i mer än 300 viktiga enzymer och reglerar många processer.

Vår energiproduktion är beroende av magnesium och denna mineral är även kritisk för att bilda DNA och RNA, för nerv- och muskelfunktion, för immunsystemet och för benstommens och emaljens hållfasthet

Magnesiumbrist kan orsaka många diffusa symtom på grund av dess omfattande betydelse, det kan t ex vara huvudvärk, förstoppning, håglöshet och trötthet, oro, sömnproblem men även muskelkramper, stickningar eller annan känselförändring i händer och/eller fötter samt arytmier och det är inte så självklart att koppla dessa till magnesiumbrist.

Det är relativt vanligt med magnesiumbrist och mycket magnesium går åt vid hård träning, om man dricker mycket kaffe/vätskedrivande eller alkohol, om man har problem med magen och ofta har diarré, om man är stressad och om man äter mycket mejeriprodukter mm.

Det optimala är att få i sig magnesium via kosten och Mg finns i många livsmedel som kött, fisk, skaldjur, mangold, spenat och andra bladgrönsaker, fullkornsprodukter, nötter, fröer och baljväxter. Av dessa får vi också i oss bra med B-vitaminer vilka är kofaktorer till magnesium. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårdare vatten vilket då är mer mineralrikt.

Upgrit Talks avsnitt 04 – Magnesium

Lyssna en stund (ca 17 min) på Jonas Bergqvist och Mattias Ribbing när de i Upgrit Talks avsnitt 04 samtalar kring varför magnesium är viktigt för oss och varför många har brist på magnesium.

Du får reda på mer om olika möjliga bristsymtom, hur man kan mäta magnesiumhalten i kroppen och vilka olika former av magnesium som finns som kosttillskott samt vilka av dessa som har bra biotillgänglighet

Så om du försökt få i dig tillräckligt med magnesium via kosten och vill prova kosttillskott så tänk på att generellt ska vitaminer tas på morgonen och mineraler på kvällen. Ta gärna magnesium nära läggdags eftersom det verkar avslappnande men vissa kan reagera tvärtom och istället bli piggare. Trappa också upp långsamt och testa så inte magen reagerar på den formen av magnesium som du valt. T ex har magnesiummalat och magnesiumglycinat bra biotillgänglighet. Så även magnesiumcitrat, men vissa är känsliga för citratformen. Det är väldigt olika hur man reagerar på olika former, men det är inget farligt utan testa då bara en annan sort. Känn efter hur du mår!