MCT-olja, fettkaffe och Upgrit Talks avsnitt 02 – snabb och bra energi för hjärnan

Medellånga fettsyror (MCT) – vad och varför?

Kokosolja innehåller över 80% mättat fett och är rik på medellånga fettsyror. Dessa medellånga fettsyror har unika egenskaper vad gäller fetter då de snabbt tas upp av kroppen i tunntarmen utan inblandning av galla och omvandlas till energigivande ketoner i levern. De är alltså ’snabbt fett’ men utan den negativa blodsockerhöjning med påföljande insulinpåverkan som snabba kolhydrater innebär avseende energikick. Vår hjärnan älskar ketoner och är ett bra och skonsamt alternativt bränsle i hjärnan till glukos (blodsocker). Med åldern får många svårt att använda glukos som bränsle i hjärnan (liknande diabetes fast i hjärnan) och mycket demensforskning sker kring ketogen kost.

Medellånga fettsyror benämns MCT, vilket är en förkortning av Medium Chained Triglycerides, och innebär fettsyror med 6-12 kolatomer. Man kan använda ren MCT-olja i maten och då innehåller den oftast kaprylsyra (oktansyra) med 8 kolatomer. 

Förutom att MCT-olja generellt är bra och skonsamt för hjärnan så känner många en optimeringseffekt där den mentala prestationen upplevs vara på topp under lång tid. MCT-olja är också bra på att hålla dåliga bakterier borta från tarmen.

MCT-olja kan användas i t ex en smoothie eller i morgonkaffet, men gör såklart inte inte anspråk på att ersätta en näringsrik och varierad kost generellt. 

Upgrit Talks avsnitt 02 –
Om MCT-olja och snabb energi för hjärnan

Upgrit Talks är en programserie som handlar om hälsa och välmående, fysisk och mental prestation och en hel del Biohacking. Jonas Bergqvist och Mattias Ribbing pratar i avsnitt 02 kring MCT-olja (ca 12 min). 

Jag gör mitt fettkaffe såhär

Fettkaffe kallas ofta för ’Bulletproof coffee’ och namnet kommer från företaget Bulletproof som startade fettkaffe-trenden.

Jag brukar ha både MCT-olja och smör i mitt morgonkaffe. Smöret ger mig bra vitaminer och fettsyror och håller mig mätt länge. Det finns många olika recept på nätet med mer eller mindre fett, med ägg mm.

Ingredienser:

  • 1 kopp bryggkaffe (2 dl)
  • 0,5-1 msk MCT-olja (öka gradvis från 1 tsk)
  • 0,5-1 msk ekologiskt smör

Gör så här:

  1. Sätt på kaffe och häll sedan kaffet i en 1 L metallkanna
  2. I kaffet häller du i 0,5-1 msk MCT-olja och lägger i smöret
  3. Mixa med stavmixer ca 10 sek
  4. Drick hemma eller häll i en termos och ta till jobbet