Om vi är noga med vad vi äter så ska vi också vara noga med att maten kan brytas ner ordentligt så att all näring tas upp. Annars slösar vi ju!
Vår matsmältning startar redan i munnen där tänderna och saliven ska göra ett första arbete med att optimera närings- och energiupptaget från den mat vi äter.
Och många har problem med matsmältningen vilket kan göra att magen känns svullen, man kan vara förstoppad eller öm och gasig i magen för att osmält mat ligger och jäser i tarmarna. Att vara noga med att tugga är ett av de första råden vid IBS.
Problem med matsmältning kan även ge upphov till många andra symtom som är kopplade till närings- och energibrist som t ex trötthet, oro och hudproblem.
Vad händer när man tuggar och varför är det så viktigt att tugga maten väl?
Tuggandet ökar salivproduktionen och saliven innehåller bland annat enzymerna lipas och amylas, så redan i munhålan startar nedbrytningen av fetter och kolhydrater.
Tuggandet gör att matsmältningsenzymerna når all mat och inte bara matens yttre lager.
Att tugga tills konsistensen blir nästan flytande gör att stora bitar mat inte hamnar längre ner i matsmältningskanalen och orsakar problem och/eller drar mycket energi. Vi har ju inga tänder i magsäcken eller i tarmarna 🙂
När man tuggar så stärker man tänderna genom att de får ett ordentligt träningspass. Det är viktigt bl a under tillväxt att tugga, så att underkäken växer och tänderna får plats. Saliven som bildas när man tuggar hjälper också till att hålla munnen ren och motverkar t ex uppbyggnad av plack.
Tuggandet gör att man äter under längre tid vilket kan innebära att man äter något mindre portioner eftersom hjärnan och magen hinner synka signaler kring mättnad.
Vill du förändra hur du tuggar?
Många tycker det är jättesvårt att förändra hur och hur länge man tuggar, tuggandet är som en omedveten reflex. Några bra tips att testa kan vara;
- Lägg ner besticken på bordet mellan tuggorna.
- Ta mindre tuggor.
- Tugga helt klart innan nästa tugga.
- Tugga tills maten är i stort sett flytande.
- Ät vid ett matbord istället för vid TVn eller vid datorn för att skapa medvetenhet. Att stressa av lite innan och under måltiden gör generellt t ex att produktionen av enzymer och saltsyra ökar och att tarmrörelser förbättras. Under stress prioriteras matsmältning ner till förmån för andra funktioner som ska gynna ’överlevnad’.
- Vänta med att dricka tills du tuggat klart och svalt maten. Och det kan också vara fördelaktigt att inte dricka massor av vatten i samband med måltid eftersom man då späder ut den sura magsaften som i nästa stag ska ta över matsmältningen.
Stöd och råd?
Om du är nyfiken på och vill ha stöd kring t ex matsmältning så kontakta gärna mig på carina@nutrivity.se eller 0733-537007 så kan vi ta fram ett upplägg baserat på dina hälsomål.
Jag finns på Idrottsmedicinskt Center, Trollenäsgatan 2 i Malmö.